Bereidingstijd: Volgens mijn moeder 1 hele dag
Voor een hongerig gezin van drie personen. Met dit recept heb je genoeg koteletten voor de hele week.
Je hebt nodig:
600 g rundvlees
600 g varkensvlees
1 grote ui (of beter, 2!)
4 teentjes knoflook (of de hele bol als de knoflook klein is)
1 wortel (als je daar zin in hebt)
4 eieren
Bloem om de vleeskoteletten te bestuiven voor het frituren
Gemalen peper, zout, plantaardige olie (om in te frituren)
In de 20e eeuw werden in de USSR geïndustrialiseerde varkens- of rundvleessnitzelvormige burgers geïntroduceerd die leken op Amerikaanse hamburgers. Ze zijn sindsdien een van de favoriete nationale gerechten geworden en worden vaak gegeten met aardappelpuree of een sneetje brood als er haast bij is.
Ik: En geef me nu alsjeblieft het recept voor je kotleti (vleeskoteletten).
Moeder: Ik snap echt niet waarom je dit allemaal nodig hebt. Ik voel me net een pots (in het Jiddisch, penis) als ik je al deze culinaire verhalen geef.
Moeder: Mam, ik heb het nodig voor mijn boek.
Moeder: Maar waarom?
Ik: Oh, hemel! Stop met vragen stellen, vertel het me gewoon...
Moeder: Oké, neem het vlees. Een halve kilo varkensvlees en een halve kilo rundvlees. Was het vlees, snijd het in vierkante stukken en doe het in een gehaktmolen samen met wat gebakken ui en knoflook. De laatste tijd voeg ik er ook gebakken worteltjes aan toe, voor de kleur en zoetheid, maar sla het over als je daar zin in hebt. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk knoflook en ui toevoegt om het lekkerder te maken! Als je een grote knoflookbol hebt, zijn vier teentjes genoeg, maar als hij klein is, voeg dan de hele bol toe. Hetzelfde geldt voor de ui: één grote of twee kleine/medium. Meng alles met het vlees: de ui, knoflook en gemalen zwarte peper. Zorg ervoor dat je het grondig doet, met alleen je blote handen. En voeg voor één kilo vlees drie of zelfs vier eieren toe. Meng het nogmaals. Hoe meer je mengt, hoe beter. En er is ook een mengtechniek: Je tilt de vleesmassa een beetje in de lucht en laat het dan steeds weer vallen. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe beter, want op die manier wordt het vlees verrijkt met zuurstof.
Ik: En wat betekent dat precies?
Moeder: Het betekent dat de zuurstof de consistentie van de vleeskoteletten verbetert, zodat ze luchtig en lekker worden.
Ik: En dan...?
Moeder: En dan begin je met bakken. Maak kleine, lichtjes samengedrukte burgertjes met je handen, rol ze in de bloem en leg ze in een hete pan met olie.
Ik: En hoe lang duurt het om de koteletjes te maken?
Moeder: Je bent hilarisch! Ik sta 24/7 voor het fornuis, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Hoe weet ik hoe lang je erover doet om het recept te maken? Probeer het vlees te wassen, te snijden en te hakken. Bak de groenten apart, meng dan alles en bak tot slot alles samen. Ik weet zeker dat het je een hele dag zal kosten.