Afleveringen

Aflevering 1: Wim van Sinderen over zijn laatste show

Ouders is de laatste grote show die conservator Wim van Sinderen samenstelt voor het museum. Eind 2022 neemt hij na ruim twintig jaar afscheid van Fotomuseum Den Haag. Wilfried de Jong vraagt hem waarom hij juist dit thema heeft bewaard voor zijn laatste kunstje.

Aflevering 2: Jan Banning over zijn vader

De vader van fotograaf Jan Banning werkte als dwangarbeider aan de Pakanboeroe-spoorweg in het voormalige Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij fotografeerde zijn vader en andere mannen voor de serie ‘Sporen van Oorlog’ zoals zij destijds hun dwangarbeid verrichtten: met ontbloot bovenlijf. De littekens zijn nog steeds zichtbaar. Wilfried de Jong spreekt met Jan Banning over hoe het portret van zijn vader tot stand is gekomen en wat het portret voor hem en zijn vader betekenden.

Aflevering 3: De Pieta van Pippilotta Yerna

“Hierbij presenteer ik mijn moeder – zij speelt in haar eigen sterfscène – en mijzelf: de dochter die op zoek is naar de beste mogelijke dood. Zou het mogelijk zijn om ooit samen te sterven, vroeg ik mij af.” Wilfried de Jong gaat met Pippilotta Yerna in gesprek over de angst voor het onvermijdelijke moment dat moeder en dochter door de dood voorgoed van elkaar worden gescheiden.

Aflevering 4: Eddo Hartmann over zijn ouderlijk huis

Na 21 jaar stapt fotograaf Eddo Hartmann opnieuw de kamers van zijn jeugd binnen en zag dat tegelijk alles en niets was veranderd. Hij besluit zijn voormalige woonhuis te fotograferen alsof het een plaats delict was.

Wilfried de Jong spreekt met Eddo Hartmann over hoe het is om na ruim twintig jaar met een camera terug te keren naar het huis waar het niet veilig was en dat je van de een op de andere dag in alle haast hebt moeten verlaten.

Aflevering 5: Cees Krijnen over zijn moeder

Wilfried de Jong spreekt met kunstenaar Cees Krijnen over hoe hij de scheiding van zijn ouders tot kunstproject maakte en hoe zijn moeder Greta Blok officieel werd benoemd tot ‘Ambassadrice van de Gescheiden Vrouwen’.

Aflevering 6: Renate Beense over haar vader

Voor het project Gewoon Pa is Renate Beense een aantal keer bij haar vader gaan logeren. Nu was haar vader vrij extravert en deed hij – ook met de camera op zich gericht - de dingen op zijn manier. Het volgen van de dagelijkse routine binnen- en buitenshuis stond al garant voor een bijzondere serie.

Wilfried de Jong spreekt met Renate over de logeerweken bij haar vader en of de manier waarop ze naar de serie kijkt is veranderd nu haar vader enige tijd geleden is overleden.