Activiteiten

15-06-2024

Talk: Cultuur als houvast voor de Oekraïense identiteit

Met o.a. Michiel Driebergen en Tatiana Kochubinska
Zaterdag 15 juni
15:30 uur (inloop vanaf 15:00 uur)

 

Praktische informatie
Toegang is gratis
Voertaal: Engels

Ter verdieping van de tentoonstelling Oekraïens dagboek van Boris Mikhailov organiseert Fotomuseum Den Haag een talk over het belang van kunst en cultuur in tijden van oorlog en overheersing.

 

Als de landsgrenzen onder druk staan, vormt cultuur d├ę houvast om de nationale identiteit overeind te houden. Dit lijkt ook te gelden voor Oekra├»ne, waar de huidige oorlog tegen hun land een nieuwe episode is in een lange reeks van opeenvolgende overheersingen.

 

Programma
Te gast is Michiel Driebergen, een Nederlands journalist die werkt voor onder meer dagblad Trouw en het Radio 1 programma Bureau Buitenland (VPRO). Driebergen doet al lange tijd verslag vanuit Oekraïne en ontving recent de prestigieuze journalistieke prijs De Tegel voor zijn werk aldaar. We gaan met hem in gesprek over de geschiedenis van Oekraïne en wat hij door de oorlog heeft zien veranderen op het gebied van taal, kunst en cultuur.

 

Ook spreken we met Tatiana Kochubinska, curator, schrijver en docent met een focus op hedendaagse Oekraïense kunst. Haar aandacht gaat uit naar de invloed van de Sovjetgeschiedenis op de hedendaagse Oekraïense samenleving en cultuur.


Fotografen Alex Blanco en Hanna Hrabarska, beiden Oekraïens maar nu woonachtig in Nederland, vertellen over hun fotografieprojecten waarin de heimwee naar de Oekraïense cultuur -ieder op een eigen manier- centraal staat.

De moderatie is in handen van Nadine Ridder, onder meer bekend van opiniestukken in toonaangevende kranten waaronder het NRC Handelsblad, Het Parool, De Volkskrant. Bij platforms zoals Oneworld en Lilith Magazine, heeft Nadine een actieve rol in het bevorderen van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid in het publieke debat.

Borrel
De talk eindigt met borrel waarbij Oekra├»ense snacks naar recepten van de moeder van Alex Blanco worden geserveerd. En bekijk direct BlancoÔÇÖs fotoproject Meat, Fish & Aubergine Caviar die te zien is onze lounge waar de borrel plaatsvindt.
 

De talk is gratis bij te wonen. Mocht je de tentoonstelling Oekraïens dagboek voorafgaand willen bezoeken, dan gelden de reguliere entreeprijzen.

 

Deze talk maakt deel uit van het publieksprogramma dat wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Oekraïens dagboek. De tentoonstelling en het publieksprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door het V-Fonds: het fonds voor vrijheid, democratie en veteranen.

Lees meer

23-06-2024

Rondleiding Boris Mikhailov ÔÇô Oekra├»ens dagboek

Datum: 23 juni
Tijd: 14:00 ÔÇô 15:00 uur
Kosten: 4,50 (excl. Museumentree)

Het werk van Boris Mikhailov lijkt soms ondoorgrondelijk. Een van onze ervaren rondleiders vertelt aan de hand van de 19 fotoseries die te zien zijn in de tentoonstelling Oekraïens dagboek hoe het werk van Mikhailov is te begrijpen. Zijn werk is weliswaar een persoonlijk dagboek, maar ook een uniek, kritisch en soms geestig tijdsdocument van de hedendaagse geschiedenis van Oekraïne.

Lees meer

07-07-2024

Optreden Oekraïens koor Korali

Laat je tussen de foto's van de Oekraiense fotograaf Boris Mikhailov meevoeren op de klanken van de acapella-zanggroep KORALI. Geïnspireerd door specifieke werken van Mikhailov zingen zij Oekraïense liederen. 

KORALI treedt op 7 juli drie keer op: om 13:30, 14:30 en 15:30. 

Om het optreden bij te wonen is een museumticket nodig. Koop deze online of aan de kassa.

Over KORALI
Vocal group KORALI is een acapella-zanggroep die de Oekraïense koorzangtraditie in Nederland promoot. KORALI bestaat uit muziekliefhebbers die in Den Haag en omgeving wonen en werken en graag samen zingen. Hun repertoire bestaat vooral uit de arrangementen van Oekraïense volksliederen waar natuur en liefde centraal staan en uit religieuze liederen uit de Oekraïens Grieks-katholiek mis. 
De groep neemt deel aan diverse culturele evenementen en projecten om de Oekraïense vocale cultuur te verspreiden en banden tussen Oekraïne en Nederland te versterken. 

Oekraïens dagboek 
Het optreden van KORALI vindt plaats in de tentoonstelling Oekraïens dagboek van Boris Mikhailov. Oekraiens dagboek is het grootste retrospectief in Nederland gewijd aan de Oekraiense fotograaf en kunstenaar Boris Mikhailov.  

Het optreden van KORALI maakt deel uit van het publieksprogramma dat wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Oekraïens dagboek. De tentoonstelling en het publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door het V-Fonds: het fonds voor vrijheid, democratie en veteranen.

Lees meer

04-08-2024

Rondleiding Boris Mikhailov ÔÇô Oekra├»ens dagboek

Datum: 4 augustus
Tijd: 14:00 ÔÇô 15:00 uur
Kosten: 4,50 (excl. Museumentree)
 

Het werk van Boris Mikhailov lijkt soms ondoorgrondelijk. Een van onze ervaren rondleiders vertelt aan de hand van de 19 fotoseries die te zien zijn in de tentoonstelling Oekraïens dagboek hoe het werk van Mikhailov is te begrijpen. Zijn werk is weliswaar een persoonlijk dagboek, maar ook een uniek, kritisch en soms geestig tijdsdocument van de hedendaagse geschiedenis van Oekraïne.

Lees meer

18-08-2024

Ukrainian International Ballet

De tentoonstelling Oekraïens dagboek van Boris Mikhailov sluiten we op een bijzondere manier af: een optreden van het dansgezelschap Ukrainian International Ballet. 

Tussen de werken van Boris Mikhailov geeft het dansgezelschap een sneak preview van hun nieuwste voorstelling Ballet24.Independent, dat een week later in premiere gaat in Korzo Theater in Den Haag.

Het gezelschap treedt op 18 augustus drie keer op:  13:30, 14:30 en 15:30 uur
Het optreden is gratis bij te wonen, wel is een museumticket verplicht. Deze is te koop online of aan de kassa.

Over Ukrainian International Ballet
Ukrainian International Ballet bestaat uit dansers afkomstig uit alle hoeken van Oekraine, verenigd door de oorlog in hun thuisland in de stad Den Haag. Vanuit de missie de Oekraiense (dans)cultuur in leven te houden is het gezelschap in 2022 opgericht en heeft het meerdere voorstellingen geproduceerd.

Het optreden van Ukrainian International Ballet maakt deel uit van het publieksprogramma dat wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Oekraïens dagboek. De tentoonstelling en het publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door het V-Fonds: het fonds voor vrijheid, democratie en veteranen.
 

Lees meer