Bereidingstijd: Ongeveer 2 uur
Voor 2-4 personen, afhankelijk van je eetlust.
Je hebt nodig:
2 grote aubergines
2 grote tomaten
4 groene paprika's
1 grote ui
4 teentjes knoflook
Zout
Zwarte peper
Plantaardige olie
Brood om te serveren
Auberginekaviaar is erg populair in Odesa in de zomer. Het kan met brood worden gegeten als koud voorgerecht of als bijgerecht. Het is vergelijkbaar met baba ghanoush, maar veel zoeter door de geroosterde paprika's, met een heel duidelijke knoflooksmaak.
Ik: Hé mam! Ik heb het recept nodig voor je auberginekaviaar...
Moeder: Waarom wil je het maken? Nou, kijk...Je hebt twee grote aubergines nodig. Maar hoe ga je die frituren?
Vader, in de verte: Je kunt ze ook koken of bakken.
Moeder: Hoe dan ook, doe twee hele aubergines in de oven. Ik prik ze van tevoren op verschillende plekken in, zodat ze niet ontploffen. En vergeet ze natuurlijk niet te wassen. Stel vervolgens de temperatuur in op misschien 180°C; misschien is zelfs 150°C heet genoeg. Het zal 30-40 minuten duren voor ze klaar zijn. Dat merk je doordat de aubergines er rimpelig uitzien. Haal ze eruit, laat ze afkoelen en pel ze. De schil moet er gemakkelijk afgaan. Neem dan je grootste mes en prak de aubergines goed fijn op een snijplank. Doe de massa in een kom en gooi er wat rauwe tomaten zonder vel op. Het beste is om de tomaten zo te raspen dat het velletje in je handen blijft zitten, maar ik weet niet of dat lukt. En ja, vergeet niet: voor twee aubergines neem je twee tomaten.
Ik: Mikado tomaten?
Moeder: Dat zou natuurlijk ideaal zijn, maar daar weten de mensen niet eens van het bestaan van Mikado tomaten af, dus begin er maar niet over.
Ik: En voor hoeveel mensen is deze portie?
Moeder: Wat is het? Wil je iemand bij je thuis uitnodigen?
Ik: Daar gaat het niet om, mam. Het is een recept voor in het boek, dat moet ik vermelden....
Moeder: Het zou genoeg zijn voor jou en je man voor ontbijt en avondeten. Ik weet niet hoeveel jullie eten. Hoe dan ook, als je klaar bent met de tomaten, neem dan een ui en snipper die zo fijn mogelijk. Neem dan de knoflook, drie teentjes - nou ja, beter vier teentjes. Pers ze allemaal uit in de massa. Heb je een knoflookpers?
Ik: Wat denk jij, mama?
Moeder: Ik weet het niet! Hoe dan ook, pers de knoflook uit in de kom, voeg de fijngesneden rauwe ui toe en wat gemalen zwarte peper, zout, en olie...welke olie heb je? Olijfolie? Dat is niet erg. Natuurlijk zou het beter zijn om ongeraffineerde zonnebloemolie toe te voegen, maar die vind je niet, dus ga je voor de olijfolie, maar niet te veel. Giet er voorzichtig een klein beetje van op het oppervlak. Meng alles en je hebt je kaviaar-tushitsya svet! (“De lichten gaan uit” - om aan te geven dat iets uitzonderlijk goed is). Je kunt het natuurlijk even laten rusten, maar ik eet het meteen nadat het klaar is. Ik gebruik het ook als bijgerecht; vleeskoteletten met auberginekaviaar zijn bijvoorbeeld erg lekker.
Ik: Maar kan ik het ook als broodbeleg gebruiken?
Moeder: Tuurlijk! Wacht, ik vergeet iets heel belangrijks! Je moet je aubergines samen met paprika's bakken! En als je twee aubergines hebt, heb je minstens vier paprika's nodig. Hoe meer paprika's, hoe lekkerder de kaviaar, omdat ze met hun zoete smaak de scherpe randjes van het gerecht weghalen. Samen met paprika smaakt de aubergine heerlijk zoet! Vergeet je niet de paprika's toe te voegen? En ze te ontpitten - dat is super belangrijk.
Als je de kaviaar een nachtje in de koelkast laat staan, wordt hij nog lekkerder, omdat alle sappen en smaken dan samen één hemelse massa vormen. In één zin: Za ushi ne otodrat'! (“Je kunt je er niet van losrukken!”)