Arno Nollen (1964) is een verhalenverteller. In zijn onderzoekende werk staat de fotoreeks centraal; hij is niet geïnteresseerd in een enkele op zichzelf staande foto. De fotoseries, met soms minimale nuanceverschillen, bevinden zich in een schemergebied tussen film en fotografie. Door de herhaling laten ze de kijker onbewust associëren, vergelijken en herinneren. Emoties van fascinatie, opwinding tot afkeuring en onbehagen komen naar boven en het eigen verhaal is gecreëerd. Nollen gebruikt verschillende media om zijn beelden in te presenteren zoals boeken, video, prints en installaties. Voor het Fotomuseum Den Haag maakte hij van honderden foto’s uit zijn archief (1997-2016) acht nieuwe fotoreeksen die gezamenlijk de indrukwekkende installatie Just vormen.

Verzamelaar van emoties Nollen werkt zonder vastomlijnd concept of specifieke methode en noemt zichzelf een ‘verzamelaar van emoties’. De enige norm is de exactheid waarmee Arno Nollen zijn gevoelens in beeld weet te brengen. Het is bijna tastbaar hoe zijn persoonlijke twijfels, obsessies en gevoelens van tederheid vaak samenvallen met die van de geportretteerden. In de reeksen die worden gekenmerkt door minimale verschillen en verschuivingen in pose, blik en handeling van het model, waardoor ze een bijna filmisch karakter krijgen, gaat het Nollen om de vergelijking van moment tot moment. Goed kijken is key voor Nollen.

In de tentoonstelling in het Fotomuseum heeft Nollen een zo open mogelijke ruimte geschapen zodat de bezoeker zich vrij kan bewegen door het beeldend universum van de kunstenaar. Kriskras kan men op zoek naar eigen verhaallijnen. In een afzonderlijke zaal liggen negen boeken op verschillende tafeltjes waar voor de bezoeker bij het omslaan van de pagina’s het verhaal als vanzelf ontstaat.

Arno Nollen studeert in 1997 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Voor zijn afstudeerpresentatie ontvangt hij de Esther Kroon Award en in 1998 wordt hij genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. Hij exposeert over de hele wereld en zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties in zowel binnen- als buitenland.

In een speciaal cahier heeft de kunstenaar één van zijn verhaallijnen uitgewerkt. Het is een voorstel voor een verhaal, verder is iedereen vrij om van Just het zijne te maken. Het boek, Verhaallijn 6B, is gesigneerd en genummerd en uitgegeven in eigen beheer, met een tekst van Mira Aluç en vormgeving door Karin Iturralde en Marquerita Bonneil (€ 40,- verkrijgbaar in de museumshop).

Bekijk ook:

19 apr — 25 apr 2021
Museumweek 2021
Lees meer

01 mei — 01 dec 2021
Matlas
Daniel Heikens, Rein Langeveld en Joost Nijhuis
Lees meer
Kijk verder: