Marilyn Monroe, Igor Stravinsky, Pablo Picasso en John F. Kennedy: het is slechts een greep uit de lange lijst van beroemdheden die voor de camera van de Amerikaan Arnold Newman (1918-2006) hebben gestaan. Newman, een van de meest invloedrijke portretfotografen van de 20ste eeuw, wordt beschouwd als de pionier van het zogenaamde ‘omgevingsportret’. Gewoon een portret maken was in zijn ogen niet voldoende: juist iemands persoonlijke omgeving onthult ook het leven en karakter van de afgebeelde persoon. Het Fotomuseum Den Haag toont aan de hand van 150 oorspronkelijke drukken (vintages) uit de Verenigde Staten een groots overzicht van Newmans werk, het eerste sinds zijn dood in 2006. De tentoonstelling Arnold Newman - Masterclass omvat zijn meest beroemde portretten en ook in vergetelheid geraakte stillevens, architectuurstudies en vroege straatfotografie.

Hoewel Newman ook kleurenfoto’s maakt, is hij vooral bekend geworden door zijn zwart-witfoto’s van beroemdheden. Het is overigens niet zijn streven om louter bekende mensen te fotograferen, hij wil boven alles foto’s maken die een verhaal vertellen, die prikkelen en de toeschouwer intrigeren ongeacht de persoon die erop staat. Newman verwerft niet alleen naam met zijn portretfoto’s, maar ook met stillevens en abstracte werken. Wereldberoemd zijn de portretten die Newman in 1942 van Piet Mondriaan in zijn New Yorkse atelier weet te maken. De Nederlandse schilder poseert maar zelden op een dergelijke manier voor een andere kunstenaar en de fotosessie verloopt dan ook niet geheel vlekkeloos. De eerste opnamen mislukken door een combinatie van een half-dove Mondriaan en de te harde jazzmuziek op de achtergrond; Newmans aanwijzingen worden niet altijd verstaan. Het resultaat is er echter niet minder om.

Een ander bijzonder portret is dat van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Newman ontmoet hem in 1960 wanneer hij samen met zijn vrouw een bezoek brengt aan Nederland. Frank is op dat moment in Amsterdam ter gelegenheid van de opening van het Anne Frank Huis. Na het zien van Newmans foto’s, stemt hij toe om te poseren in het achterhuis, de plek waar de familie Frank zich jarenlang voor de nazi’s heeft schuilgehouden. Het resultaat is een indrukwekkende foto van een duidelijk aangeslagen Otto Frank. Arnold Newman wordt in 1918 in New York geboren. In 1938 start hij als portretfotograaf in een warenhuis in Philadelphia en begint tegelijkertijd zelfstandig abstracte werken en documentaires te maken. In 1946 verhuist Newman naar New York waar hij gaat werken voor tijdschriften als Harper’s Bazaar, Life en The New Yorker. In 2006 overlijdt hij op 88-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats. Arnold Newman - Masterclass is samengesteld door William A. Ewing en georganiseerd door de Foundation for the Exhibition of Photography (FEP) in Minneapolis in samenwerking met de Arnold and Augusta Newman Foundation. Bij de tentoonstelling verschijnt een Engelstalige catalogus (speciale prijs € 33).

Bekijk ook:

19 apr — 25 apr 2021
Museumweek 2021
Lees meer

01 mei — 01 dec 2021
Matlas
Daniel Heikens, Rein Langeveld en Joost Nijhuis
Lees meer
Kijk verder: