Het belang van de bossen op onze planeet was nooit duidelijker dan nu. Het zijn de bomen die de enorme uitstoot van CO2 uit onze atmosfeer filteren. Fotograaf Jeroen Toirkens (1971) en journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius (1978) hebben voor hun project Borealis de afgelopen vier jaar de bossen van de zogenaamde boreale zone bezocht. Deze boreale zone is een cirkel van voornamelijk naaldbossen, die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika. Dertig procent van alle bomen staat in de zone en zijn essentieel voor het behoud van de ecologische balans op aarde. Ze zetten op grote schaal CO2 om in zuurstof. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied en worden ze bedreigd van allerlei kanten: commerciële houtkap, kwetsbaarheid van nieuwe aanplant en woekerende bosbranden, zoals afgelopen zomer in Siberië.

Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius hebben voor Borealis gezocht naar de verhalen van de bossen en van de mensen die ze bewonen. Nu de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker te zien en te voelen zijn, is het belangrijk deze verhalen te vertellen. De beelden van Toirkens getuigen van de eeuwenoude mythische aantrekkingskracht van de bossen, maar tonen ook de manieren waarop de bewoners van de boreale zone hun leefgebied behandelen en beschermen. De tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag toont alle acht hoofdstukken van het project, tot en met het niet eerder getoonde persoonlijke sluitstuk van Toirkens en Brandt Corstius in Alaska.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt de omvangrijke publicatie Borealis - Trees and People of the Northern Forest van Jelle Brandt Corstius en Jeroen Toirkens (Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401452373).

Het Borealis-project wordt financieel ondersteund door onder meer ASN Bank, Staatsbosbeheer en het Anchorage Museum in Alaska. Trouw is mediapartner.

BOREALIS, Canada, Broadback Valley - Januari 2018
© Jeroen Toirkens - Courtesy Kahmann Gallery

BOREALIS, Rusland, maart 2018
- Gennady Tugushin
© Jeroen Toirkens - Courtesy Kahmann Gallery
BOREALIS, Rusland, maart 2018
- Gennady Tugushin
© Jeroen Toirkens - Courtesy Kahmann Gallery

Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius, Verenigde Staten, Alaska, september 2019 © Jeroen Toirkens - Courtesy Kahmann Gallery
Bekijk ook:

26 jun — 03 okt 2021
Jeroen Hofman - Eiland
Lees meer

07 nov — 18 apr 2021
Popel Coumou
Papier en licht
Lees meer
Kijk verder: