Deze tentoonstelling is te zien in de lounge van het museum.
 

Groeten van het rode autootje

Muzikant en grafisch ontwerper Sonja van Hamel stuitte twaalf jaar geleden op een mapje oude ansichtkaarten van¬†de Afsluitdijk.¬†Op elke kaart stond een rood autootje onder een blauwe lucht. De betoverende werking van het autootje en het absurdisme van de herhaling leidden tot een verzamelwoede van dit soort kaartjes ‚Äď een gekte die tot op heden voortduurt. Van Hamel struint vlooienmarkten en kringloopwinkels af en heeft op die manier honderden kaarten van landschappen en stadsgezichten door heel Europa bijeengebracht. En telkens weer, met dat kleine rode autootje‚Ķ

Het rode autootje Credits Sonja van Hamel
We mogen niet klagen Credits Sonja van Hamel

We mogen niet klagen

Tijdens zo’n zoektocht troffen Van Hamel en grafisch ontwerper Robert Muda tevens een partij ansichtkaarten van bejaardentehuizen aan. In de jaren 60-80 waren deze nieuwbouwcomplexen, met hun kleurige luifels en doorgaans fantasieloze gevels, het toonbeeld van vooruitgang. De teksten op de kaartjes die de bewoners van de tehuizen verstuurden, zijn veelal grappig en ontroerend, maar tussen de regels leest men ook over eenzaamheid en aftakelende gezondheid.

Inmiddels is het medium ‚Äėansichtkaart‚Äô op z‚Äôn retour en blijken ook de bejaardentehuizen zoals wij die op de kaarten tegenkomen, niet bestand tegen de slopershamer.

Het rode autootje Credits Sonja van Hamel
Het rode autootje Credits Sonja van Hamel
Bekijk ook:

18 dec ‚ÄĒ 22 apr 2022
Foto Americain
Wie zijn wij
Lees meer

19 jun ‚ÄĒ 12 dec 2021
Nu te zien
Kunstenaarsportretten
Lees meer
Kijk verder: