Kunst inspireert, verleidt en motiveert. Maar kan kunst ook de wereld redden? Binnen en buiten GEM/Fotomuseum Den Haag vindt de tentoonstelling Ja Natuurlijk plaats. Met even mooie als intrigerende kunstwerken over onze relatie met de natuur. Over hoe we samen een duurzame toekomst kunnen realiseren.

Laat je betoveren door de dansende lampen van Studio Drift, volg de gratis audiotour door Vincent Bijlo of verken de wereld van de mens als kakkerlak! In een groots opgezette tentoonstelling laten ruim 80 kunstenaars verrassende partnerschappen zien tussen mens, natuur en techniek. Met zowel bevrijdende als hilarische gevolgen: je huisdier ontwerp je zelf, schimmels blijken onze beste vrienden, de stad kun je oogsten en meeuwen zijn best lekker op de barbecue. Maar ook: Je mobiel is je geheugen, Facebook is je habitat, internet de nieuwe biotoop en nanotechnologie is niet meer weg te denken uit ons bestaan.

Safari voor kinderen

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen de tentoonstelling op een passende wijze ervaren. Zij kijken niet alleen naar de kunstwerken, maar vooral naar het soort zoogdieren dat de kunstmanifestatie bezoekt. Hoe lopen zij? Hoe zien mannetjes eruit? En de vrouwtjes? Wat eten ze en hoe communiceren ze? Hoe kijken ze naar kunst? En waarom worden ze daarbij de gaten gehouden door soortgenoten in uniforms? Er zijn drie bijzondere observatieposten gebouwd, een met uitzicht op het restaurant GEMber en twee buiten. Beeldend kunstenaar Sjaak Langenberg en vormgeefster Rosé de Beer ontwikkelden de Mensensafari speciaal voor Ja Natuurlijk. Bij de kassa zijn het observatieformulier, verrekijker en safarihoed af te halen.

Gratis rondleiding

Van di t/m vr om 14.30 uur en in het weekend van 12:30 en 14:30 uur vertrekt een Experience tour. Rondleiders nemen je mee langs de hoogtepunten van Ja Natuurlijk en gaan op enthousiaste wijze met u in dialoog over de kunstwerken. Natuurlijk ook met een ‘groene’ invalshoek. Deze tour wordt gratis aangeboden.

Kakkerlakken tour

Als u zich echt wilt onderdompelen in het gedachtegoed van Ja Natuurlijk doet u mee aan de kakkerlakken tour. Het kunstenaarsgezelschap Superflex heeft voor Ja Natuurlijk een rondleiding ontwikkeld waarbij u door het Museon en het Gemeentemuseum loopt en de collecties bekijkt door de ogen van een kakkerlak. Superflex ontwikkelde de tour eerder voor het Science Museum in Londen en na het grote succes daar is het nu bij Ja Natuurlijk te zien. De tour vertrek op aanvraag. Ook geschikt voor kinderen.

 

Bekijk ook:

14 jan — 21 mei 2023
Piet Mondriaan
Leven en werk voorbij zwart-wit
Lees meer

14 jan — 21 mei 2023
Arko Datto
Lees meer