De Belgische fotografe Lara Gasparotto (1989) presenteert haar fotoserie Ask the Dusk als een dagboek dat het midden houdt tussen droom en werkelijkheid. Ze toont geabstraheerde landschappen, portretten van haar geliefden en indrukken van haar omgeving, in kleur en zwart-wit, in een mystieke en vervreemdende context.

Hoewel een eerste blik op haar foto’s wellicht die indruk geeft, is Lara Gasparotto geen fotograaf die alleen maar documenteert. Ze maakt po√ętische verhalen van de beeldflarden die ze in haar eigen leven verzamelt, of die verhalen nu overeenkomen met de werkelijkheid of niet. Zelf zegt ze over Ask the Dusk: ‘Dit verhaal van mij heeft geen afgebakend begin en ook geen pertinent einde, het laat slechts oprispingen zien van het leven in schaduwtinten van de tijd.’ Die ‘oprispingen’ legt ze soms vast in ruwe zwartwitbeelden, dan weer in explosies van kleur. Het zijn soms scherpe of provocerende beelden, dan weer onscherpe momenten van intimiteit of vervreemdende landschappen. Ze zoekt naar de schoonheid in de momenten en legt dit met een sterke mate van spontaniteit vast. Ensceneren doet zij nauwelijks. Hooguit vraagt zij de vrienden die in beeld komen net iets anders te gaan zitten. Samen vormen deze flarden uit haar leven een nieuw verhaal.

Lara Gasparotto (1989) studeerde af aan de Saint-Luc √Čcole Sup√©rieure des Arts in haar geboortestad Luik. Ze had eerder solotentoonstellingen  op de Bi√ęnnale de la Photographie de Liege, in het Bonnefantenmuseum Maastricht, in Beijing in het 3 Shadows Arts Center en in het OCT Arts Center in Shenzhen. Al vanaf jonge leeftijd fotografeert ze de vrienden waar zij zich mee omringt. Ze sluit hiermee aan bij de trend van de zogenoemde ‘diaristic photography’ die in de jaren 80 met Nan Goldin opkwam en waar sindsdien belangrijke fotografen als Nobuyoshi Araki en Anders Petersen toe gerekend worden. Maar Lara Gasparottos foto’s zijn geheimzinniger en meer dromerig. Ook spreekt uit haar beelden een voorliefde voor het platteland waar ze opgroeide, maar wat ze ook tijdens haar reizen telkens weer opzoekt.

Bij uitgeverij Ludion is een gelijknamig boek verschenen met een inleiding door Francesca Alfano Miglietti (34,90 euro. ISBN 978-94-9181-968-1).

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen is hoofdsponsor van het Fotomuseum Den Haag en maakt met trots deel uit van de heropening.

Bekijk ook:

18 dec ‚ÄĒ 22 apr 2022
Foto Americain
Wie zijn wij
Lees meer

19 jun ‚ÄĒ 12 dec 2021
Nu te zien
Kunstenaarsportretten
Lees meer
Kijk verder: