In de tentoonstelling MC1R - Natuurlijk rood haar van Hanne van der Woude (1982) staat de schoonheid van mensen met rood haar centraal, maar is tegelijkertijd hun kwetsbaarheid te zien. Toen Van der Woude in een krantenbericht las dat roodharigen mogelijk aan het uitsterven waren, groeide haar bewondering voor rood haar welhaast uit tot een obsessie.

Iedere kunststudent leert dit in het eerste college Kleurenleer: rood en groen zijn complementaire kleuren en ze werken optisch heftig op elkaar in. Zet bijvoorbeeld een rode stip op een groen vlak en er gebeurt iets: het beeld gaat bewegen, vibreren. Met deze wetenschap keek Hanne van der Woude in 2004 naar het landschap rond Nijmegen. Zij stond in de Ooijpolder langs de Waal en zocht naar een manier om deze groene uiterwaarden nĂłg groener te doen lijken. Haar gedachten gingen uit naar roodharigen. Hiermee begon de zoektocht naar modellen met rood haar. Het was aanvankelijk niet gemakkelijk om roodharigen op het spoor te komen. Hanne van de Woude is gaan posten bij basisscholen, sprak mensen aan op straat; het werd langzamerhand een obsessie.

Na het lezen van een bericht in een Engelse krant over het uitsterven van mensen met natuurlijk rood haar, ontstaat het idee zoveel mogelijk roodharigen te fotograferen en hier een boek van te maken. Dankzij het bericht ontdekte Van der Woude de biologische oorzaak van rood haar; de verminderde werking van het gen MC1R, dat belangrijk is voor huids- kleur en haarkleur, zorgt door een mutatie voor een blanke huid en rood haar.

In tegenstelling tot de fotoboeken die eerder over dit onderwerp zijn verschenen, zoals het befaamde Redheads van de Amerikaan Joel Meyerowitz (1991) en een gelijknamig boek van de Duitser Uwe Ditz (2000), ging het Hanne niet alleen om het maken van nogal zakelijke, rechttoe-rechtaan portretten van mensen – vaak jongeren – met rood haar en bleke huid-met-sproeten, maar bleef ze haar tweede liefde, die voor het Hollandse landschap, trouw.

De fotograaf bedient zich hierbij van narratieve, bijna filmische stijlmiddelen die veraf staan van de straight photography die het werk van documentairefotografen kenmerkt. Er gaat behoorlijk wat vooraf aan één fotoshoot. Er worden vele kilometers gemaakt op zoek naar een mooie plek. Op de set wordt gebruik gemaakt van kunstmatige belichting. Daarbij gaat het Hanne van de Woude er in het boek voornamelijk om, zoals Joel Meyerowitz het in zijn boek stelde, het laten excelleren van “the flamboyant qualities of redheads”. Het boek MC1R -Natuurlijk rood haar bevat 100 afbeeldingen van roodharigen die Van der Woude de afgelopen jaren overal in Nederland heeft vastgelegd. Het boek bevat teksten van Wim van Sinderen en Erik Sistermans en is ontworpen door Anthon Beeke (Uitgeverij d’jonge Hond, ISBN: 978 90 891 003 75, Prijs € 39,95).

Bekijk ook:

01 mei — 01 dec 2021
Matlas
Daniel Heikens, Rein Langeveld en Joost Nijhuis
Lees meer

26 jun — 03 okt 2021
Jeroen Hofman - Eiland
Lees meer
Kijk verder: