Alex Blanco (1988, Oekraïne) emigreerde in 2004 uit Odesa, toen ze net 16 was. De eerste foto’s van Meat, Fish & Aubergine Caviar werden gemaakt in 2016, toen ze terugkeerde omdat haar vader wegens ziekte was opgenomen in het ziekenhuis. Blanco verbleef tot 2021 regelmatig enkele maanden in Odesa om voor haar vader te zorgen en haar angstige moeder gezelschap te houden.

Fotografie werd tijdens deze moeilijke periode een middel om contact te maken met haar vader en moeder: alle drie voelden ze een band die ze niet eerder hadden gevoeld.

Blanco nam foto’s van hun dagelijkse leven, thuis en op voedselmarkten, en creëerde een utopisch universum met behulp van haar camera. Een universum waar het leven mooi was en waar haar ouders konden zijn wie ze hadden willen zijn.

Naast de fotografie vormde koken en samen eten een punt van verbinding tussen Blanco en haar ouders. Met warme herinneringen aan haar jeugd in een woongemeenschap raakte Blanco voor haar fotoboek geïnspireerd door zelfgemaakte kookboeken, bedoeld om te delen onder vrienden en buren. Drie ‘befaamde’ recepten van haar moeder zijn er tot in detail in opgenomen. Het boek, waaruit een selectie in deze presentatie te zien is, weerspiegelt de cultuur van de doorgaans vriendelijkste en meest ontspannen van alle Oekraïense steden, Odesa. Tegelijkertijd toont het een zelfportret van iemand die, getekend door haar jeugd, liever zou leven in het illusionaire Odesa van vlees, vis en auberginekaviaar.