De nacht suggereert, zij onthult niet. De nacht verwart ons en verrast ons door haar vreemdheid. Ze maakt krachten in ons vrij die overdag door de rede worden onderdrukt. - Brassa√Į (Paris de nuit - 1933)

Fotografie bestaat bij de gratie van licht. Het is daarom niet vreemd dat fotografen sinds het ontstaan van het medium de grenzen van het gebruik van licht hebben opgezocht. Een van die uitdagingen is het vastleggen van de nacht. Zij maken er een spel van tussen licht en donker, zwart en wit, zichtbaar en onzichtbaar, en roepen met hun foto’s sferen op van magie, dramatiek, psychologische spanning en kwetsbaarheid. Het Kunstmuseum Den Haag bezit een prachtige collectie fotografie, bestaande uit meer dan 7000 objecten. Het Fotomuseum toont nu de nachtelijke en schemerrijke hoogtepunten uit deze collectie, aangevuld met bijzondere particuliere bruiklenen.

De subtiele bijna fluwelen schakeringen in een nachtelijk donker landschap van Awoiska van der Molen, sneeuwvlokken tegen een zwarte hemel vormen in het werk van  Koo Jeong A een haast abstract beeld, een verstilde stad met verlichte etalages door Karl Hugo Schm√∂lz, maar ook bruisend nachtleven vastgelegd door onder meer Johan van der Keuken, Eddy Posthuma de Boer en Ed van der Elsken. Al deze ‚Äėnocturnes‚Äô komen aan bod in de tentoonstelling Nacht ontwaakt die uit  drie thema‚Äôs bestaat: landschap, stad en nachtleven. De tentoonstelling biedt een  dwarsdoorsnede van de prachtige fotografiecollectie van Gemeentemuseum Den Haag, aangevuld met bijzondere particuliere bruiklenen. Van Carel Blazers Vuurwerk in Parijs uit 1936 tot Bruno van den Elshouts donkerblauwe horizon waaraan de zon in dertig minuten zal verschijnen. Het tijdsbeeld, de techniek, de sfeer en het onderwerp verschillen per foto, maar alle weten ze het magische gevoel dat de nacht met zich meebrengt met een vaak beperkte hoeveelheid licht in √©√©n beeld te vangen.

Fotografen in de tentoonstelling:

Klaus Baumgärtner, Werner Bischof, Carel Blazer, Aysel Bodur, Koos Breukel, Desiree Dolron, Vojta Dukát, Marco van Duyvendijk, Bruno van den Elshout, Ed van der Elsken, Gilbert Fastenaekens, Gerard Fieret, Leonard Freed, Nan Goldin, Dirk de Herder, Evelyn Hofer, Gerry Johansson, Johan van der Keuken, Koo Jeong A, Helena van der Kraan, Raymond Meeks, Emiel van Moerkerken, Awoiska van der Molen, Max Natkiel, Alewijn Oostwoud Wijdenes, Willem van de Poll, Eddy Posthuma de Boer, Margot Rood, Karl Hugo Schmölz, John Studulski, Dougie Wallace, Gerard Wessel, Michael Wolf.

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen is hoofdsponsor van het Fotomuseum Den Haag en maakt met trots deel uit van de heropening.