Voor zijn fotoserie New Dutch Views trok fotograaf Marwan Bassiouni (1985, Zwitserland) door polders, langs industrieterreinen, naar dorpjes, binnensteden en buitenwijken om het Nederlandse landschap te fotograferen vanuit de ramen van moskeeën. Vloerkleden gedecoreerd met oosterse en islamitische motieven, muren met daarop kleurrijke bloempatronen, maar ook radiatoren, luxaflex en systeemplafonds flankeren het Nederlandse uitzicht.

Tussen januari 2018 en februari 2019 bezocht Bassiouni meer dan zeventig van de in totaal ruim vierhonderd moskeeën in Nederland. Of hij in een moskee fotografeerde, besloot hij op basis van het landschap rondom het gebouw – op de foto’s zien we echt bestaande interieurs, gecombineerd met het daadwerkelijke uitzicht dat vanuit de moskee te zien is. Met zijn fotoserie New Dutch Views toont Bassiouni de diversiteit van de islam in ogenschijnlijk contrast met het net zo diverse en tegelijkertijd onmiskenbaar Nederlandse landschap.

Bassiouni’s haarscherpe foto’s tonen een samenleving waarin verschillende culturen zowel naast elkaar als met elkaar bestaan. New Dutch Views is een symbolisch portret van zijn dubbele culturele achtergrond en laat tevens zien dat er een nieuwe westers-islamitische identiteit aan het ontstaan is. In de tentoonstelling worden de foto’s geflankeerd door geschreven autobiografische reflecties van de fotograaf.

Marwan Bassiouni, zoon van een Italiaans-Amerikaanse moeder en een Egyptische vader, is opgegroeid in Zwitserland. In 2018 studeerde hij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bassiouni ontving de prestigieuze W. Eugene Smith Student Grant en is winnaar van de Ron Mandos Photo Talent Award, de SBK Sprouts Young Talentsprijs en de Harry Penningsprijs. Bij de tentoonstelling New Dutch Views verschijnt een gelijknamig boek met alle foto’s uit de serie, vormgegeven door –SYB– (Lecturis, €30,-).

New Dutch Views #2, The Netherlands 2018. From the series New Dutch Views
© Marwan Bassiouni, Courtesy of Galerie Ron Mandos, Amsterdam.
New Dutch Views #12, The Netherlands 2018. From the series New Dutch Views
© Marwan Bassiouni, Courtesy of Galerie Ron Mandos, Amsterdam.
Bekijk ook:

14 jan — 21 mei 2023
Piet Mondriaan
Leven en werk voorbij zwart-wit
Lees meer

14 jan — 21 mei 2023
Arko Datto
Lees meer