Antonio Granata is de winnaar van de Photo Academy Award 2012. Granata studeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam en ontvangt de prijs voor zijn fotoserie ‘Morning Glory’, over diverse homokoppels met een groot verschil in leeftijd. De beelden van Granata zijn niet geĂ«nsceneerd, integendeel, hij fotografeert de mannen terwijl ze de alledaagse dingen doen die normaal alleen gezien worden door een echtgenote of partner. “Ik laat lichaamsdelen zien en ‘onbelangrijke’ momenten die eigenlijk nooit worden vastgelegd en die niet altijd op waarde geschat worden.”

Uit alle genomineerden heeft de jury Antonio Granata verkozen tot overall winnaar van de Photo Academy Award 2012. Het juryrapport van voorzitter Lars Boering spreekt voor zich: “De winnaar maakte een serie waarbij hij dicht op zijn onderwerp blijft in zowel de portretten als bij de stillevens. De durfal Granata schenkt ons een serie die oogt als een prachtig en wild gedicht. Al heel vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat hier werk lag dat een dialoog met zijn publiek aangaat waarbij de kijkers gefascineerd meespelen met het spel van de fotograaf. Een persoonlijk verhaal dat hij op bijzonder wijze voor de kijker relevant weet te maken en als serie sterk bijeen blijft.” De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Fotomuseum Den Haag, en een publicatie in DIGIFOTOPro.

In de overall competitie ging de tweede prijs naar Els Zweerink en was de derde prijs voor Sjoukje van Gool, beiden afkomstig van de Fotoacademie in Amsterdam. Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door Rabobank en Viewbook.

De publieksprijs is gewonnen door Els Zweerink. Zij ontvangt een Carl Zeiss objectief, beschikbaar gesteld door Transcontinenta. Naast de overall prijzen heeft de jury negen categorieprijzen toegekend.

Bekijk ook:

01 jun — 01 nov 2020
Helena van der Kraan
Beer & Teddy
Lees meer

16 jan — 09 Mei 2021
Jeroen Toirkens & Jelle Brandt Corstius
Borealis - Life in the Woods
Lees meer