Antonio Granata is de winnaar van de Photo Academy Award 2012. Granata studeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam en ontvangt de prijs voor zijn fotoserie ‚ÄėMorning Glory‚Äô, over diverse homokoppels met een groot verschil in leeftijd. De beelden van Granata zijn niet ge√ęnsceneerd, integendeel, hij fotografeert de mannen terwijl ze de alledaagse dingen doen die normaal alleen gezien worden door een echtgenote of partner. ‚ÄúIk laat lichaamsdelen zien en ‚Äėonbelangrijke‚Äô momenten die eigenlijk nooit worden vastgelegd en die niet altijd op waarde geschat worden.‚ÄĚ

Uit alle genomineerden heeft de jury Antonio Granata verkozen tot overall winnaar van de Photo Academy Award 2012. Het juryrapport van voorzitter Lars Boering spreekt voor zich: ‚ÄúDe winnaar maakte een serie waarbij hij dicht op zijn onderwerp blijft in zowel de portretten als bij de stillevens. De durfal Granata schenkt ons een serie die oogt als een prachtig en wild gedicht. Al heel vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat hier werk lag dat een dialoog met zijn publiek aangaat waarbij de kijkers gefascineerd meespelen met het spel van de fotograaf. Een persoonlijk verhaal dat hij op bijzonder wijze voor de kijker relevant weet te maken en als serie sterk bijeen blijft.‚ÄĚ De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Fotomuseum Den Haag, en een publicatie in DIGIFOTOPro.

In de overall competitie ging de tweede prijs naar Els Zweerink en was de derde prijs voor Sjoukje van Gool, beiden afkomstig van de Fotoacademie in Amsterdam. Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door Rabobank en Viewbook.

De publieksprijs is gewonnen door Els Zweerink. Zij ontvangt een Carl Zeiss objectief, beschikbaar gesteld door Transcontinenta. Naast de overall prijzen heeft de jury negen categorieprijzen toegekend.

Bekijk ook:

19 apr ‚ÄĒ 25 apr 2021
Museumweek 2021
Lees meer

01 mei ‚ÄĒ 01 dec 2021
Matlas
Daniel Heikens, Rein Langeveld en Joost Nijhuis
Lees meer
Kijk verder: