Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst. In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de zeventiende-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School. Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. Maar de scheidslijn tussen de beide stromingen in Nederland is niet zo scherp als lang wordt gedacht. De typische kenmerken van de Nieuwe Fotografie, zoals verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte werden al eerder door kunstfotografen toegepast. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.

Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag , ca. 1935-1937, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
Henri Berssenbrugge, ontwikkelgelatinezilverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
Piet Zwart, Voorsteven zeeschip; Kustvaarder, 1932, ontwikkelgelatinezilverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
Franz Ziegler, Groepsportret van Koningin Emma, Prinses Juliana en Koningin Wilhelmina, 1929, ontwikkelgelatinezilverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
Richard Polak, Zonder titel, 1912, ontwikkelgelatinezilverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
J.F.J. Huijsser, Molen in besneeuwd landschap, ca. 1920, broomolieoverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.

De tentoonstelling komt tot stand dankzij intensieve samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en toont de werken uit de fotocollectie van het voormalige Prentenkabinet van de universiteit.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie, samengesteld en ingeleid door Dr. Maartje van den Heuvel, conservator fotografie Universitaire Bibliotheken Leiden, vormgegeven door Typography and Other Serious Matters (WBooks, € 24,95).

George H. Breitner, Liggend naakt met zwarte kousen, ca. 1895, ontwikkelgelatinezilverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
Bekijk ook:

14 jan — 21 mei 2023
Piet Mondriaan
Leven en werk voorbij zwart-wit
Lees meer

14 jan — 21 mei 2023
Arko Datto
Lees meer