Tot 17 december zijn het Fotomuseum Den Haag en GEM, museum voor actuele kunst, tijdelijk gesloten. De gratis tentoonstelling T-Shirt types is te zien in de lounge van restaurant Gember. Deze blijft tijdens de verbouwing geopend.

 

Sinds 2009 struint Susan Barnett (1951) wereldwijd de straten af op zoek naar T-shirts met een opvallende opdruk. Op zonnige dagen positioneert ze zichzelf op drukbezochte plekken, camera in de aanslag, om passanten te portretteren die met hun kleding laten zien waar ze voor staan. Scherpe politieke uitspraken of geestige boodschappen zijn haar favorieten. Ze observeert, inventariseert en laat zien dat het ultieme vrijetijdskledingstuk betekenisvol kan zijn - als identiteits(uit)drager, sociologische verkenning of politiek-cultureel tijdsbeeld.

Jong, oud, man, vrouw, arm, rijk - met rechte rug adverteren de voorbijgangers hun politieke opvattingen, idealen of persoonlijke mantra's. Barnett fotografeert ze altijd gezien op hun rug; hun gezicht blijft verborgen. Zo formuleert de serie Not In Your Face een antwoord op de vraag of kleding, postuur en houding net zoveel over iemand kunnen vertellen als een gelaat of gezichtsuitdrukking.

Barnetts fascinatie begon zo’n zeven jaar geleden in thuisstad New York, toen ze een jonge vrouw gehuld in een T-shirt met daarop een Afrikaans masker voor een stoplicht zag staan. Ze maakte een foto en was verbluft door de manier waarop het beeld de identiteit van de jonge vrouw prijsgaf, zonder haar gezicht te onthullen. Sindsdien reist ze de wereld rond, van New York naar Berlijn, van Londen naar Kopenhagen, en naar Den Haag. De promenade van Venice Beach, Los Angeles, is een van haar favoriete hotspots. Vanuit hier vinden populaire uitdrukkingen, trending topics en kreten hun weg naar andere ruggen in rest van de wereld.

Volgens de Amerikaanse fotograaf en voormalig galeriehouder zijn de boodschappen vandaag opvallend vaak anders van toon dan toen ze met het project begon. Zoveel optimistische slogans als ze zag na de verkiezing van president Barack Obama, zoveel boze verwoordingen en krachttermen ziet ze nu.

Het boek T: A Typology of T-Shirts is een verzameling van de portretten die Susan Barnett maakte tussen 2009 en 2016. Een selectie van circa 50 foto’s is tot en met 5 maart te zien in de lounge van het museumrestaurant Gember, in het pand waar het Fotomuseum Den Haag en GEM, museum voor actuele kunst, zijn gevestigd. Vanwege een verbouwing zijn beide musea gesloten vanaf half september tot eind december. In deze periode is de tentoonstelling T-shirt types gratis te bezoeken.

Het fotoboek T: A Typology of T-Shirts van Susan Barnett is verkrijgbaar in de bookshop van Fotomuseum Den Haag (€ 39,50).

Bekijk ook:

18 dec — 24 apr 2022
Foto Americain
Wie zijn wij
Lees meer

16 okt — 06 mrt 2022
Roger Ballen
DE WERELD VOLGENS ROGER BALLEN
Lees meer