UNEARTH, een compilatie van foto’s, affiches, video’s en geluidsopnames uit de VN-archieven– toont bijna zeventig jaar geschiedenis en staat stil bij de successen en uitdagingen op het gebied van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, humanitaire hulp, en vrede en veiligheid. Eerder was de tentoonstelling te zien in The Gabarron Foundation/Center for the Arts in New York. De tentoonstelling werd daar omschreven als de VN’s “meest onthullende en iconische expositie ooit samengesteld”. Van 21 september tot 9 november zal in Den Haag een kleine selectie van deze tentoonstelling te zien zijn in GEMBER, het museumcafĂ© van GEM Museum voor Actuele Kunst en Fotomuseum Den Haag.

70 jaar VN: grote mondiale vraagstukken

In de tentoonstelling staan belangrijke mondiale kwesties als armoede, genderongelijkheid, milieu en duurzaamheid, en conflicten centraal. Volgens Chaim Litewski, hoofdcurator van de expositie, geeft dit een interessante inkijk in bijna zeventig jaar VN-inspanningen: “Als geschiedenis het verslag is van de ontwikkeling van de menselijke samenleving, dan geeft deze tentoonstelling inzicht in de buitengewone en veelomvattende rol die de VN in de afgelopen zeven decennia heeft gespeeld bij de vormgeving ervan.” Te zien zijn onder andere de persoonlijke aantekeningen van president Roosevelt over de wijze waarop een organisatie als de Verenigde Naties opgezet zou moeten worden, evenals foto’s van gebeurtenissen met wereldomvattende betekenis. Ook zijn VN-affiches te zien van beroemde kunstenaars als Miró en Keith Haring.

Internationaal debat

De tentoonstelling is te zien in het museumcafĂ© van het GEM Museum voor Actuele Kunst en het Fotomuseum Den Haag. In de eerste week van september opende in GEM ook de tentoonstelling The Vincent Award met werk van de genomineerde kunstenaars voor de kunstprijs The Vincent Award 2014. Benno Tempel: “De prijs is ingesteld als een eerbetoon aan de Europese kunst en stimuleert de discussie over kunst in een internationale en zelfs politieke context. Ik ben er trots op dat dit debat ook in het Gemeentemuseum gevoerd kan worden, en in deze internationale context past UNEARTH bijzonder goed.”

UNEARTH is van 21 september tot en met 9 november 2014 te zien in GEMBER, het museumcafé van het GEM Museum voor Actuele Kunst en het Fotomuseum Den Haag. De opening vindt plaats op de Internationale Dag van de Vrede, 21 september 2014. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zal de tentoonstelling met een persoonlijke videoboodschap openen.