De Zilveren Camera 2014, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is 25 januari 2015 tijdens de feestelijke uitreiking in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotojournalist Pierre Crom. Uit 5397 inzendingen van 664 deelnemers wint Crom met een reeks foto’s die hij voor het ANP maakte op de rampplek van de MH17. Hij zond zijn serie in voor de categorie Buitenland serie.  

Pierre Crom nam de eerste foto van de vermoedelijk neergeschoten MH17 terwijl de vliegtuigwrakstukken nog smeulden. Hij was net in Donetsk in Oekraïne aangekomen om de burgeroorlog te fotograferen, toen hij berichten hoorde over een neergestort vliegtuig. Samen met zijn chauffeur lokaliseerde hij de rampplek en kwam daar als eerste fotograaf aan. In de maanden die volgden bouwde hij een krachtig visueel document op, waarvan de jury unaniem zeer onder de indruk is.

Gerard Wessel (1960) winnaar Nationale Portretprijs 2014

De Haagse fotograaf Gerard Wessel is beloond met de Nationale Portretprijs 2014 voor zijn portret van Katja Römer-Schuurman. Wessel werd in de jaren ‘80 en ‘90 bekend als chroniqueur van de Nederlandse jeugdcultuur. Na jarenlange afwezigheid in de tijdschriftenfotografie is de voormalige straatfotograaf terug met een reeks imposante studioportretten die hij in 2014 maakte voor Volkskrant Magazine, waaronder deze foto van Katja Römer-Schuurman. Wessel toont een ingetogen mid-career actrice op een waardige, nostalgische manier, die aan de glamourportretten uit de jaren vijftig van de Parijse fotostudio Harcourt doet denken.

Love Radio wint Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2014

Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee is dit jaar de verdiende winnaar van de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt.

Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda. Dat gebeurt aan de hand van de populaire Rwandese radiosoap Musekeweya (Nieuwe dageraad), die gevat wordt in een interactieve website en tentoonstelling. Het project bevat fotografie, bewegende beeld, tekstuele informatie, audio en interactieve grafische elementen.

De winnende foto’s en alle genomineerde foto’s zijn t/m 8 maart 2015 te zien in het Fotomuseum Den Haag.

[[{"fid":"21334","view_mode":"inline","fields":{"format":"inline","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_image_caption[nl][0][value]":"","field_image_copyright[nl][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_folder[und]":"54"},"type":"media","attributes":{"height":50,"width":616,"class":"media-element file-inline"},"link_text":null}]]