Bereidingstijd: Als je al die ingewanden van de vis gaat schoonmaken en de graten van de huid gaat scheiden, bereid je er dan op voor dat je een hele tijd in de keuken staat.
Volgens mama levert 1 kg ongereinigde vis 600 g visfilet op, en dat is maar genoeg voor twee personen.
Je hebt nodig:
1 kg sprot uit de Zwarte Zee, die gemakkelijk kan worden vervangen door kleine sardientjes of ansjovis
3-4 eieren
1-2 lepels bloem (voor het beslag)
Zout, peper, plantaardige olie (om in te bakken)
Dit gerecht, gemaakt van verse sprot uit de Zwarte Zee, is het ware juweeltje van Odesa. Knapperig, vettig en heerlijk, het is een perfecte borrelsnack, maar dat is niet alles: Het kan ook worden gegeten op een sneetje brood of worden geserveerd met romige aardappelpuree.
Ik: Dan nu het laatste recept, dat beloof ik, het allerlaatste! Het zijn bitki iz tiul'ki (vispannenkoekjes of, om precies te zijn, steaks van sprot uit de Zwarte Zee).
Moeder: Oi blyat' (Godsamme)! Kun je je voorstellen hoe lang het duurt om die vis schoon te maken?
Ik: Volgens mij heb je hem nog nooit schoongemaakt. Ik herinner me dat er ooit een graat in mijn keel bleef steken.
Moeder: En het lijkt mij dat je gek bent! Hoe dan ook, eerst moet je alle koppen eraf trekken...
Ik: Goed, laten we bij het begin beginnen... Hoeveel tiul'ka heb ik nodig?
Moeder: Als je bijvoorbeeld een kilo tiul'ka neemt en die dan schoonmaakt, dan heb je uiteindelijk maar een halve kilo.
Ik: En is dat goed?
Moeder: Het is alleen goed voor jou en je man. Hebben jullie daar wel tiul'ka?
Ik: Ik denk dat we ansjovis of kleine sardientjes hebben. Kan tiul'ka vervangen worden?
Moeder: Mogelijk...maar je moet het goed wassen door het in een kom te doen en het daar enige tijd te laten weken. Daarna moet je het vuile water weggooien en daarna pak je elke vis bij de staart en begin je met het verwijderen van de kop. Samen met de kop moet je ook de buik van de vis kunnen openen, allemaal tegelijk, zodat de ingewanden samen met de kop worden losgescheurd. Je kunt de ingewanden er ook met je vinger uithalen. Het doel is dat elke vis zonder ingewanden is.
Als de vis schoon is, klop je drie of vier eieren los met een vork en voeg je een flinke hoeveelheid zout, peper en één of twee eetlepels bloem toe om een soort beslag te maken. Vervolgens doop je de sprotjes in dit beslag.
Ik: Eén voor één?
Moeder: Ik doe er normaal 3 á 4 tegelijk. Ik heb hier een speciale grote lepel voor. Jij waarschijnlijk niet; gebruik in plaats daarvan een spatel. Ik neem meerdere vissen tegelijk met het beslag dat ze bij elkaar houdt en laat ze dan op een hete pan met olie vallen. Als je ziet dat de ene kant goudbruin wordt, draai je de vis naar de andere kant. Wacht tot hij gaar is, stapel hem dan op het bord en waan je in Odesa.