Van boardroom naar klaslokaal

Lezing door Merel van Vroonhoven

4 juni - 11.30 uur

Jarenlang bekleedt Merel van Vroonhoven directiefuncties bij Nationale-Nederlanden, ING en Autoriteit Financiële Markten, totdat zij in 2019 voor de buitenwereld een verrassende overstap maakt naar het onderwijs. 

Op een school voor speciaal onderwijs in Den Haag leert ze als zij instromer dat leidinggeven aan kinderen niet eens zo anders is dan aan directeuren. Ook ziet ze van dichtbij dat niet elk kind dezelfde kansen krijgt, maar dat je met kleine stapjes mooie dingen kunt bereiken. Over deze bijzondere carrière switch en haar eerste periode voor de klas schrijft zij het boek ‘De stap, Hoe mijn weg naar de top me naar het klaslokaal bracht’. 

In deze lezing spreekt Merel over haar ervaringen als leerkracht, benadrukt ze het belang van goed onderwijs voor iedereen en zet ze helder uiteen waar ons huidige onderwijssysteem op vastloopt. Een lezing over het belang van het docentschap, kansengelijkheid en het durven kiezen voor idealen.
De lezing wordt afgesloten met een signeersessie.

Over Merel van Vroonhoven
Merel van Vroonhoven (1968) is zij-instromer leraar in het speciaal onderwijs. In 2019 maakte zij de overstap vanuit haar positie als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten naar het onderwijs, waarover ze het boek ‘De stap, Hoe mijn weg naar de top me naar het klaslokaal bracht’ schreef. Merel bekleedde directiefuncties, onder meer bij Nationale Nederlanden, ING en de Nederlandse Spoorwegen. In 2012 werd ze gekozen tot Topvrouw van het Jaar.

Wekelijks schrijft Merel een column voor de zaterdageditie van de Volkskrant. In haar columns koppelt ze de actualiteit aan de gevolgen voor individuele mensen. Door de combinatie van haar werk in het onderwijs en haar ervaring als bestuurder, is ze niet alleen zeer geëngageerd, maar heeft ze ook een unieke en doorleefde kijk op alles wat er misgaat in bestuurlijk Nederland en op de maatschappelijke krachten die ten goede werken. Haar tweede boek ‘ Voor de klas’  is een bundeling van een eerste serie columns. 

In opdracht van de minister van Onderwijs deed ze onderzoek naar de aanpak van het lerarentekort. Ze heeft enkele toezichtfuncties en is een veelgevraagd spreker. Merel is getrouwd en moeder van twee kinderen en twee stiefkinderen. 

Datum: Zondag 4 juni
Tijd: 11.30 uur
Tickets: € 5 exclusief Museumentree
Locatie: Aula Kunstmuseum Den Haag