Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur.

Erwin Olaf, Hope, The Hallway. 2005 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery
Erwin Olaf, Chessmen, XVII, 1988 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.

Erwin Olaf

Boek:¬†Erwin Olaf ‚Äď I Am

Bij de dubbeltentoonstelling verschijnt de omvangrijke publicatie¬†Erwin Olaf ‚Äď I Am, met maar liefst 240 foto‚Äôs, van zijn vroege series als¬†Chessmen¬†en¬†Blacks¬†tot en met de meest recente serie gemaakt in 2018 in Palm Springs.¬†De publicatie bevat een introductie door Wim van Sinderen (Gemeentemuseum Den Haag) en teksten van Francis Hodgson (professor Culture of¬†Photography aan de Universiteit van Brighton), Mattie Boom (Rijksmuseum Amsterdam), Laura Stamps (Gemeentemuseum Den Haag) en Lesley A. Martin (Aperture). De publicatie verschijnt in vier talen. Uitgeverij Hannibal geeft de Nederlandstalige en Franstalige edities uit. De Engelstalige versie verschijnt bij Aperture. Koenig Books is verantwoordelijk voor de Duitstalige editie.

Signeersessie op 17 februari 2019

Erwin Olaf is op zondag 17 februari eenmalig in het Gemeentemuseum aanwezig om het nieuwe boek te signeren. Hij signeert in de Tuinzaal van het Gemeentemuseum tussen 12.00 en 13.00 uur. Let op: wees er vroeg bij, want bij grote belangstelling wordt de rij tussen 12.30 en 13.00 uur gesloten. Klik hier voor meer informatie.

Persoonlijke audiotour

Bij de tentoonstelling in het Fotomuseum is een audiotour beschikbaar die door Erwin Olaf zelf is ingesproken. De tour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels en kost ‚ā¨ 3,50.

Wilt u meer lezen? Bezoek dan www.gemeentemuseum.nl. 

Bekijk ook:

04 aug ‚ÄĒ 30 okt 2022
Bruno van den Elshout
Whatever the Weather
Lees meer

02 jul ‚ÄĒ 13 nov 2022
Nieuw: podcast Ouders
Luister nu de zesdelige podcastserie
Lees meer