Vanaf 11 april 2014 is een selectie van het project IMG_ te zien in Fotomuseum Den Haag. Op 11 april (18:30) wordt tevens zijn nieuwe boek IMG_ gepresenteerd, uitgegeven door de internationale uitgever Kehrer Verlag.   IMG_ is een groeiend archief van meer dan 250 abstracte en semi-abstracte observaties van “de stad”. Deze foto’s maakt Johan Nieuwenhuize tijdens zijn reizen door West-Europa en Noord-Amerika.
Elke foto is een uiterst zorgvuldige momentopname, een indrukwekkend detail, een herinnering van de fotograaf zelf. Ontwerper Sybren Kuiper is verantwoordelijk voor het spectaculaire ontwerp van het boek. IMG_ bevat 118 pagina’s met foto’s, waarvan een aantal uit en om te klappen is. Zo zijn er verschillende combinaties van beelden te maken. Het boek bevat een tekst over Nieuwenhuizes werk door Malcolm Dickson, directeur en curator van Street Level Photoworks. Robin van Emden, cognitief psycholoog en gedragseconoom, schrijft in het boek over de werking van het geheugen in relatie tot IMG_.

Kuleshov-effect

In de tentoonstelling en publicatie worden beelden herhaald en in een steeds wisselende context geplaatst. “Deze manier van werken zorgt ervoor dat de kijker steeds een andere betekenis geeft aan de individuele beelden en dat er andere beelden en herinneringen worden opgeroepen”, aldus Nieuwenhuize. Hiermee sluit het project aan bij het beroemde Kuleshov-experiment. Dit experiment van de Russische filmmaker Lev Kuleshov demonstreert dat de interpretatie van een gezichtsuitdrukking verandert zodra er andere beelden aan worden gekoppeld. In combinatie met andere shots wordt het expressieloze gezicht er één met een verhaal, met herinneringen en emoties die bij de kijker worden opgeroepen.

 

Bekijk ook:

14 jan — 21 mei 2023
Piet Mondriaan
Leven en werk voorbij zwart-wit
Lees meer

14 jan — 21 mei 2023
Arko Datto
Lees meer