De fotoserie HIPSTER/MUSLIM bestaat uit foto’s van drie duo’s, die met elkaar van kleding ruilen. De een is hipster (hippe, creatieve, stedelijke twintiger), de ander is moslim en beiden hebben een baard. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen deze twee ogenschijnlijk contrasterende ‘subgroepen’.

Ze voelen zich sterk verbonden met hun buurt, de stad Den Haag, en hechten waarde aan hun vrijheid om zich te kleden en hun baard te laten staan, zoals zij dat willen. Alleen waar de één eerder labels krijgt als modern en progressief, wordt de ander vaak beschreven als conservatief, agressief en radicaal.

De eigentijdse portretserie van het collectief Get Me - a place for today’s activist - stelt op een speelse manier stereotypering aan de kaak. Veelvuldig wordt er over de ‘subgroepen’ hipsters en moslims gesproken, maar weinig daadwerkelijk met hen.

Ze zijn containerbegrippen geworden waarbij de definitie is verwaterd en er weinig ruimte is voor kleur, differentiatie en nuance. Met HIPSTER/MUSLIM wil Get Me op een verrassende manier een podium bieden aan zes van deze jongens uit de buurt, hen zelf het woord geven en het publiek een inkijk bieden in de visie van deze nieuwe generatie.

Na Amsterdam-West/Amsterdam (2015), Borgerhout/Antwerpen (2016), Molenbeek/Brussel (2017), en Rotterdam-West/Rotterdam (2018) streek HIPSTER/MUSLIM op uitnodiging van het Gemeentemuseum Den Haag neer in de Haagse Schilderswijk.

De tentoonstelling is t/m 1 september 2019 zien in de Lounge van het museum.

Bekijk ook:

24 apr — 29 aug 2021
Robert Knoth en Antoinette de Jong
Tree and Soil
Lees meer

01 jun — 01 nov 2020
Helena van der Kraan
Beer & Teddy
Lees meer